Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 3. 2024

Terapeutický rozhovor

Terapeutický rozhovor je strukturovaná forma komunikace mezi terapeutem a klientem, která se zaměřuje na prozkoumávání emocionálních, psychologických a behaviorálních aspektů klientova života a na podporu jeho osobního růstu a změny. Cílem terapeutického rozhovoru je poskytnout klientovi bezpečný prostor pro sdílení svých pocitů, myšlenek a prožitků a prozkoumání obtíží, kterým čelí.

Zde jsou některé klíčové prvky terapeutického rozhovoru:

  • Empatie a porozumění: Terapeut poskytuje klientovi empatii a porozumění, což vytváří důvěrný a podpůrný prostředí pro sdílení osobních prožitků a emocí.
  • Aktivní naslouchání: Terapeut naslouchá klientovi s pozorností a respektem, klade otevřené dotazy a reflektuje zpět klientovy myšlenky a pocity, aby mu pomohl lépe porozumět jeho situaci.
  • Podpora samoobjasnění: Terapeut pomáhá klientovi prozkoumávat jeho myšlenky, pocity a chování a hledat hlubší porozumění vlastní osobnosti a motivací.
  • Rozvoj cílů a strategií: Terapeut spolupracuje s klientem na identifikaci cílů terapie a rozvoji strategií a plánů akce, které mu pomohou dosáhnout pozitivních změn ve svém životě.
  • Bezpečné a důvěrné prostředí: Terapeut vytváří bezpečné a důvěrné prostředí, kde klient může bez obav sdílet své nejhlubší myšlenky, pocity a obavy.
  • Reflexe a zpětná vazba: Terapeut poskytuje klientovi reflexi a zpětnou vazbu na jeho projevy, což mu pomáhá lépe porozumět vlastním pocitům a myšlenkám.

Terapeutický rozhovor může probíhat individuálně, ve skupině nebo v rámci párové nebo rodinné terapie, a může se zaměřovat na různé oblasti života, včetně emocionálního zdraví, mezilidských vztahů, pracovních problémů nebo osobního rozvoje.